Nove investicije u Rudnik mrkog uglja Kakanj

Bez autora
Jun 10 2010

Rudnik mrkog uglja Kakanj objavio je početak realizacije još jedne razvojne investicije koja je ukupno vrijedna oko 60 miliona KM. Radi se o otvaranju revira u podzemnoj eksploataciji uglja „Begići - Bištrani“ koji predstavlja zamjenski kapacitet za široka čela u jamama pogona Haljinići. Otvaranje ovog revira podrazumijeva buduće povećavanje proizvodnje uglja iz podzemne eksploatacije kakanjskog rudnika. Ukupna vrijednost investicije prelazi 60 miliona KM ali to je konačna vrijednost. Faza koju sada radimo je vrijedna oko dva miliona KM, a investicija do njenog kraja podrazumijeva nabavku samohodne hidraulične podgrade, otkopnu mašinu i transportne sisteme. Prva faza projekta podrazumijeva izgradnju infrastrukturnih objekata na površini i rudarskih prostorija do ulaska u ugljeni sloj i otvaranjem jame „Begići“ nastavlja se investiranje u razvoj podzemne eksploatacije rudnika.

Nove investicije u Rudnik mrkog uglja KakanjRudnik mrkog uglja Kakanj objavio je početak realizacije još jedne razvojne investicije koja je ukupno vrijedna oko 60 miliona KM.

Radi se o otvaranju revira u podzemnoj eksploataciji uglja „Begići - Bištrani“ koji predstavlja zamjenski kapacitet za široka čela u jamama pogona Haljinići.

Otvaranje ovog revira podrazumijeva buduće povećavanje proizvodnje uglja iz podzemne eksploatacije kakanjskog rudnika.

- Ukupna vrijednost investicije prelazi 60 miliona KM ali to je konačna vrijednost. Faza koju sada radimo je vrijedna  oko dva miliona KM, a investicija do njenog kraja podrazumijeva nabavku samohodne hidraulične podgrade, otkopnu mašinu i transportne sisteme, izjavio je Elvedin Čovo, direktor Sektora za razvoj projektovanje i investicije u Zavisnom društvu RMU Kakanj d.o.o.

Prva faza projekta podrazumijeva izgradnju infrastrukturnih objekata na površini i rudarskih prostorija do ulaska u ugljeni sloj i po riječima direktora RMU Kakanj Mirsada Jašarspahića, otvaranjem jame „Begići“ nastavlja se investiranje u razvoj podzemne eksploatacije rudnika.

- Ovaj kapacitet znači kontinuitet proizvodnje, poboljšavanje kvaliteta uglja, sigurno snabdijevanje Termoelektrane Kakanj, novo zapošljavanje i održivi razvoj. Radove prve faze finansiramo iz vlastitih izvora, kaže Jašarspahić.

U posljednjih mjesec dana ovo je druga investicija u podzemne kapacitete kakanjskog rudnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik